top of page

Hakkımızda

Bu sayfa Türkiye Orman Mühendisleri Odası  (OMO) adına hazırlanmıştır.

OMO Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 135. Maddesinde belirtilen “kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu” ve “kamu tüzel kişiliği” vasfına haizdir.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu” ve “Orman Mühendisliği, Orman Endüstri Mühendisliği ve Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Hakkında Kanunlara" göre faaliyetlerini yürütmektedir.

2 Ağustos 2019 tarih ve 30850 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile kurulan “Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Koordinasyon Kurulu” üyesidir. 

OMO; kanunlarda belirtilen görev ve yetkilere ek olarak, 12 Temmuz 2006 tarih ve 26226 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Ana Yönetmelikte yer alan “… yurtiçi ve yurtdışı meslek kuruluşları ile iş birliğinde bulunmak...” hükmü çerçevesinde uluslararası faaliyetlerde bulunmakta olup, “Avrupa Ormancılar Birliği -Union of European Foresters” ve “Avrupa Ormancılar Konseyi-Council of European Foresters” üyesidir.  2022 yılı Eylül ayında Asya Orman İşbirliği Örgütüne  (Asian Forest Cooperation Organization) üyelik başvurusunda bulunmuştur. 

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Orta Asya Alt-Bölge Ofisi (FAO-SEC) 2006 yılından bu tarafa Ankara’da faaliyet göstermektedir.

FAO-SEC; Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan, Özbekistan ve mutabık kalınan diğer ülkelerde FAO’ nun çalışma alanları ile ilgili konularda projeler hazırlamakta veya hazırlatmakta ve uygulamaktadır. 

Yaklaşık 20 bin üyesi ve gelişmiş kurumsal kapasitesi ile OMO Türkiye ve bölgenin en güçlü sivil toplum kuruluşlarından birisidir. OMO ile FAOSEC, FAO Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi (FAO Regional Office for Europe and Central Asia) ve FAO Genel Müdürlüğü arasında yakın bir işbirliği bulunmaktadır.

Orman Mühendisleri Odası ile FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi arasında imzalanan 1 Aralık 2021 tarihli sözleşme (Letter of Agreement-LoA) kapsamında “Türkiye Uluslararası Ormancılık Eğitim Merkezinin Kapasitesinin Artırılması” ve “Biyoçeşitliliğin ve Sürdürülebilir Ormancılığı Geliştirilmesi” projelerinin taslak metinleri hazırlanmıştır.

Bu taslak projeler FAOSEC tarafından Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili birimlerine ve proje ortağı ülkelere gönderilmiş, 14 Eylül 2022 tarihinde düzenlenen toplantıyı müteakip yazılı görüşler alınmış, bu görüşleri esas alarak taslak proje metnine son hali verilmiştir.

İlgili LoA kapsamında bu yazılı görüşlerin alınmasını müteakiben 29 Eylül 2022 tarihinde “donör/bağışçı" bilgilendirme toplantısı” yapılmış, bu esnada Türkiye adına Orman Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğünün onayları alınmıştır.

Ardından Tarım ve Orman Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Türkiye adına ön  onayı vermiştir. 30 Eylül 2022 tarihi itibari ile ise proje ortakları olan Azerbaycan, Karadağ, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan'ın ön onayları tamamlanmıştır.

Yaklaşık 20 bin üyesi ve gelişmiş kurumsal kapasitesi ile OMO Türkiye ve bölgenin en güçlü sivil toplum kuruluşlarından birisidir. OMO ile FAOSEC, FAO Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi (FAO Regional Office for Europe and Central Asia) ve FAO Genel Müdürlüğü arasında yakın bir işbirliği bulunmaktadır.

Bu kapsamda 2019 yılında başlayarak 2022 yılı Ekim ayı itibariyle aşağıdaki İşbirliği Sözleşmeleri (Letter of Agreement-LoA) çerçevesinde gerekli faaliyetler hayata geçirilmiştir.

1)   Kırgızistan’da uygulanan  “İklim Değişikliği Koşullarında Dağlık Orman ve Arazi Kaynaklarının Sürdürülebilir Yönetimi Projesi” kapsamında 11.03.2019 tarihli LoA kapsamında


a.  Fidanlık Tesisi ve Yönetimi, Tüplü Fidan Üretimi ve Ağaçlandırma Teknikleri Eğitimi (20-29 Mart 2019)
b.  Orman Zararlıları ve Hastalıkları Eğitimi (13-22 Nisan 2019)
c. Orman Yangınlarına Hazırlık, Erken Uyarı, Yangınla Mücadele, Yangın Sonrası Rehabilitasyon, Bilgisayar Tabanlı Yangın Yönetim Sistemi Eğitimi (20-29 Nisan 2019) eğitimleri yapılmıştır.


2) 2019-2020 yıllarında “Kafkaslar ve Orta Asya’da Bozuk Orman ve Diğer Ağaçlık Alanların Restorasyonu Projesi/FRIENDS” hazırlanmıştır. Bu projenin hazırlıkları için 4 ülke tek tek ziyaret edilmiş, arazi incelemesi yapılmış ve uzun yıllardır tamamlanamayan proje yazımı bitirilmiştir. 2022 yılı Mayıs ayında proje uygulamaya geçmiştir. 


3)   2019 yılında FAO Genel Merkezi ile “Afrika’daki Bazı Alanların Collect Earth ile biyofiziksel değerlendirmesi” yapılmıştır.

  
4) 2019-2021 yılları arasında FAO Genel Merkezinden sağlanan kaynakla “Türkiye Odun Dışı Orman Ürünleri” değerlendirmesi hazırlanmıştır. Bu sayede Ülkemiz AB komisyonu raporlarına da girmiştir. 


5/6) 2020 yılında Dünya Bankasınca hazırlıkları yürütülen Bolaman ve Çekerek Projelerine katkı verilmiştir. Toplam 135 milyon USD bütçeli proje 2022 itibariyle fiilen uygulamaya geçmiştir.


7) 2021 yılında yine FAO Genel Merkezinden sağlanan kaynakla;

 

  • 2-6 Ağustos 2021 tarihlerinde Antalya’da “İklim Değişikliğinin Orta Asya Ormanları Üzerindeki Etkisi Konferansı” düzenlenmiş, bu konferans çıktıları esas alınarak “İklim Değişikliği Etkisi Altında Sürdürülebilir Orman Yönetimi Rehberi” hazırlanmıştır.

  • Bu işin bir parçası olarak “Orta Asya'da Genetik Biyoçeşitliliğin Korunması için Yerli Ağaç Türlerinin Korunması Rehberi” hazırlanmıştır. Bu rehberin çıktılarının paylaşılması için FAO ve Kırgızistan Tarım, Su Kaynakları ve Bölgesel Kalkınma Bakanlığı ile işbirliği içinde 25-29 Ekim 2021 tarihlerinde Bişkek/Kırgızistan'da bir eğitim çalıştayı düzenlenmiştir. 

8) 30 Eylül 2021 tarihinde imzalanan LoA kapsamında 6 Orta Asya Ülkesinden 12 teknik elemana 19-25 Aralık 2021 tarihlerinde Antalya’da  “orman yangınları yönetimi” eğitimi verilmiştir. 


9) 16 Mart 2022 tarihli LoA kapsamında FAO-Türkiye İşbirliğinde Antalya’da düzenlenen “Yedinci Akdeniz Orman Haftası” nın medya tanıtımı ve raporlaması yapılmıştır.


10) 1 Aralık 2021 tarihli sözleşme kapsamında  “Türkiye Uluslararası Ormancılık Eğitim Merkezinin Kapasitesinin Artırılması” ve “Biyoçeşitliliğin ve Sürdürülebilir Ormancılığı Geliştirilmesi” Projelerinin taslak metinleri hazırlanmıştır.


Bu taslak projeler FAOSEC tarafından Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili birimlerine ve proje ortağı ülkelere gönderilmiş, 14 Eylül 2022 tarihinde düzenlenen toplantıyı müteakip yazılı görüşler alınmış, bu görüşleri esas alarak taslak proje metnine son hali verilmiştir. 


İlgili LoA kapsamında bu yazılı görüşlerin alınmasını müteakiben 29 Eylül 2022 tarihinde “donör/bağışçı" bilgilendirme toplantısı” yapılmış, bu esnada Türkiye adına  Orman Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğünün onayları alınmıştır.  


Ardından Tarım ve Orman Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Türkiye adına ön  onayı vermiştir.
30 Eylül 2022 tarihi itibari ile ise proje ortakları olan Azerbaycan, Karadağ, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan' ın ön onayları tamamlanmıştır.

bottom of page